A szobanövények jótékony hatásai I.

Cikkünk a Tudatos Vásárló.hu-n jelent meg.

(Részlet)
Korábban, amikor a legtöbb otthon és középület rosszul volt szigetelve, a levegő viszonylag gyorsan kicserélődött. Amióta ­ az energiatakarékosság jegyében ­ egyre több épület szigetelését tökéletesítették, a rossz szellőzés miatt egyes mérések szerint a levegőben felhalmozódott szennyező anyagok akár több mint 5 órán át is keringenek a belső térben.

Az 1980-as évek eleje óta izgatja a kutatókat a belső tér levegőjének összetétele, különösen mivel időközben azonosították az úgynevezett Sick Building Syndrome-ot (kb. épületek okozta tünetegyüttes). Ennek során az influenzához hasonló tünetekhez memóriazavar, depresszió és fejfájás társul.

Tove Fjeld, az oslói Mezőgazdasági Egyetem professzora által egy norvég általános iskolában vezetett kutatás során az ­ egyébként negatív egészségügyi rekordokat produkáló ­ intézmény termeibe növényeket telepítettek, majd figyelemmel kísérték a változásokat.

A tanulók állítása szerint a tantermek kellemesebbnek és vonzóbbnak tűntek a növényektől, de figyelemre méltóan alakultak az egészségügyi és egyéb mutatók is:

a fejfájások 47%-kal,
a rekedtség 37%-kal csökkent.
A tanárok és diákok 69%-a állította, hogy általában jobban érezte magát,
a megfázásban szenvedők kevesebbet panaszkodtak a tüneteik miatt,
a szobákat pedig tágasabbnak érezték.
A tanulók kevesebbet hiányoztak,
aktívabbak voltak az órákon,
és javultak eredményeik is.

A növényzet csökkenti a megbetegedések arányát

Irodákban folyó vizsgálatok kimutatták, hogy a növények jelenléte az ott dolgozók körében az összes egészségügyi tünetet átlagosan 25%-kal csökkenti.

Specifikusan:

köhögés: 40%-kal csökkent,
rekedtség: 30%-kal csökkent,
száraz torok: 30%-kal csökkent,
fáradtság: 30%-kal csökkent,
fejfájás: 30%-kal csökkent,
viszkető, égő szemek: 25%-kal csökkent,
eldugult vagy folyós orr: 25%-kal csökkent,
száraz vagy irritált arcbőr: 25%-kal csökkent,
koncentrációproblémák: 20%-kal csökkentek,
zavarodottságérzés: 20%-kal csökkent,
szédülés: 20%-kal csökkent,
kábultság: 20%-kal csökkent,
korpásodás: 20%-kal csökkent.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a növények jelenléte miatt létrejött közérzetjavulás révén emelkedett a vizsgálatban résztvevők toleranciaszintje is, azaz a testi tüneteiket sokkal kevésbé érezték irritálónak.

A fentebb leírt egészségügyi állapotfelmérés után egy hónappal egy kérdőíves felmérést is végeztek a vizsgálatban résztvevők között. Ennek eredményei:

A résztvevők 56%-a érezte úgy, hogy a növények a vizsgálat alatt túl sok helyet foglaltak el a munkaterületből. Ezért a növények elhelyezését – különösen munkahelyen – érdemes úgy megoldani, hogy a hasznos munkaterületet ne csökkentsék, például az ablakpárkányra helyezve vagy a falra akasztva.
Viszonylag sokan voltak, akik szerint jobb volt a levegő az irodában, amikor bent voltak a növények (a megkérdezettek 22%-a teljesen egyetértett ezzel, 24%-uk részben).
A többség azt mondta, hogy a növények jelenlétében javult a komfortérzetük (84% ezzel teljesen vagy részben egyetértett).
A megkérdezettek 82%-ában alakult ki határozott vágy arra, hogy a jövőben növények legyenek az irodában. 66%-uk teljes mértékben, 16%-uk részben támogatta az ötletet.

A növények növelik a produktivitást és a koncentrációt

Egy svéd tanulmány rámutatott arra, hogy azokat az irodai dolgozókat, akik növényzetre látnak az ablakukból, kevésbé terheli meg a feszültség, mint azokat, akik például utcára vagy autóparkolóra kénytelenek nézni.

A nyugodtabb és vidámabb munkahely egészségesebb, és a produktivitásra is jól hat – összegezték az osloi Rádium Kórházban 5 éven át folyó kísérlet tapasztalatait. Miután növényeket és spektrumlámpákat helyeztek el a munkaterületen, az egészségügyi problémák miatti hiányzás 15%-ról 5,6%-ra csökkent, ami az 5 éves megfigyelési idő alatt így is maradt. Ezeket a tapasztalatokat egy másik, a Nordea Bankban lezajlott 3 hónapos vizsgálat is megerősítette, ahol az alkalmazottak megbetegedése 10%-kal csökkent.

A holland John Bergs megállapította, hogy azoknak az irodai dolgozóknak, akik napi 4 órát vagy többet töltöttek naponta a számítógép képernyője előtt, a növények elhelyezése jelentős javulást hozott a hatékonyságukban, koncentrációjukban és a közérzetükben.

A washingtoni professzor, Virginia Lohr két ablaktalan számítógéplaborban dolgozó csoport teljesítményét hasonlította össze: az egyikben voltak növények, a másikban nem. Mindkét csoport egy direkt erre a célra tervezett számítógépes programot használt. A kísérlet előtt, alatt és után folyamatosan nyomon követték a résztvevők érzelmi állapotát, vérnyomását és pulzusszámát.

Minkét csoport hasonló számú hibát ejtett, ám annak a csoportnak, ahol voltak növények, 12%-kal gyorsabb volt a reakcióideje, mint a többieknek – ebből következően az elvégzett munka is több volt. A résztvevők vérnyomása és pulzusszáma is hamarabb tért vissza a normálisra, illetve a feladat utáni vizsgálatkor is jobban tudtak koncentrálni, és magasabb pontszámot értek el.

Kathleen Wolf amerikai professzor kutatásai szerint a növényekkel gazdagon díszített környezet növeli a kiskereskedelmi egységekben a fogyasztást. Felmérései szerint a vásárlók 9-12%-kal hajlandóak többet költeni zöld környezetben.

Cikkünk a Tudatos Vásárló.hu-n: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/szobanovenyek-jotekony-hatasai-i